ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1973
Αναγνωρίσθηκε από το πρωτοδικείο Αθηνών (Αρ.20602(1973)
Είναι Εγκεκριμένος απο την Γενική γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική σκακιστική ομοσπονδία.
ΙΔΡΥΤΗΣ: Καραθανασόπουλος Παναγιώτης του Βασιλείου (Γεν.1934 στο Περιστέρι).
Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Από τις Αρχαιρεσίες της 19ης Φεβρουαρίου 2022 εκλέχτηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα το παρακάτω Δ.Σ:
- Λαπατάς Ιάκωβος (Πρόεδρος)
- Αρβανίτης Κωσταντίνος (Αντιπρόεδρος)
- Δημητριάδη Μαρία (Γενική Γραμματέας),
- Μούρτος Αδριανός (Εφορος Αγώνων)
Γερακάρη Αντωνία (Ταμίας) - Αναπληρωματκά μέλη:
Τραντάλης Νικόλαος
Κριμάνταλης Νικόλαος
Ντόγκας Δημητριος
Η ιδέα της ίδρυσης και η πορεία του ομίλου μας:
Από τα τέλη του 1971,γίνονταν τα απογεύματα συναντήσεις τριών παλιών περιστεριωτών στο φωτογραφείο του ενός, του Δημήτρη Λαναρά εκεί στη πλατεία του Περιστερίου, δίπλα στο κινηματογράφο ΄’Φοίβος¨. Σκοπός των συναντήσεων ήτανε το σκάκι .
Εκτός από τον φωτογράφο, ήτανε ο Παναγιώτης Καραθανόσοπουλος και ο Μανώλης Κανελλίδης. Οταν όμως η παρέα τους μεγάλωσε,προστέθηκε και ο Βασίλης Πιερακέας, έγινε η πρόταση να γίνονται οι συναντήσεις τους στο κοντινότερο εκεί καφενείο.
Ο Καραθανασόπουλος όμως ,δεν συμφώνησε.Δεν μπορούσε να φανταστεί το σκάκι,το πνευματικό αυτό άθλημα,να μπαίνει στο χώρο ενός καφενείου.
Πρότεινε την ίδρυση ενός Συλλόγου, που άλλωστε έλλειπε από το Περιστέρι.
Επειδή όμως δεν τους βρήκε πρόθυμους για μια τέτοια απόφαση, προχώρησε μόνος εξετάζοντας την δυνατότητα και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση ενός Αθλητικού Σωματείου.
Και μόνο τότε ,όταν στη σκακιστική ομοσπονδία όπου βρέθηκε και είχε συνάντηση με τον τότε διευθυντή Τριαντάφυλλο Σιαπέρα όπου τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του στη προσπάθεια του αυτή,επανήλθε στους τρεις φίλους και ζήτησε να έχει,όταν θα είναι έτοιμος, και την δική τους υποστήριξη .
Συναντάται με παράγοντες του ποδοσφαιρικού Σωματείου Ατρόμητος που του διαθέτουν τη Λέσχη τους με τον υπάρχοντα εκει εξοπλισμό(τραπέζια και καθίσματα)στην οδό Ραβινέ-2 και ορφέως-1, για την προσωρινή στέγαση του υπό ίδρυση σωματείου. Παραλαμβάνει από την ομοσπονδία πλαστικές σκακιέρες και πιόνια και τα τοποθετεί στην αίθουσα αυτή. Ενημερώνει και καλεί τους φίλους και γνωστούς να βρίσκονται τώρα εκεί, όπου αρχίζει πλέον να λειτουργεί άτυπα ,ως ανεξάρτητος υπό ίδρυση Σύλλογος με προσωρινή διοίκηση, πρόεδρο εκείνον και μέλη τους φίλους και πρώτους συνεργάτες.
Συντάσσει το πρώτο καταστατικό του ομίλου και το υποβάλει στο πρωτοδικείο Αθηνών για έγκριση.
Μετά από ένα εξάμηνο φιλοξενίας τους στη Λέσχη του “Ατρομήτου” άρχισαν οι πιέσεις .Ήθελαν το σκάκι να μπει στο δικό τους σωματείο ως τμήμα δικό τους .
Εκείνος όμως ήθελε ένα σκακιστικό σύλλογο ανεξάρτητο.Έσπευσε και είχε συνάντηση με τον τότε δήμαρχο. Αφού του δήλωσε ο Δήμαρχος ότι και εκείνος ήτανε λάτρης του πνευματικού αυτού αθλήματος προχώρησε αμέσως σε γενναία προσφορά. Διαθέτει στον όμιλο τον τότε πνευματικό κέντρο του Δήμου που υπήρχε στη δυτική πλευρά του δημοτικού γυμναστηρίου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κλειστό γήπεδο μπάσκετ,και χρήματα για τον απαραίτητο εξοπλισμό.Έτσι, πραγματοποιείται η μεταστέγαση του Ομίλου στη νέα αίθουσα. Εκείνο που ιδιαίτερα βοήθησε να γίνει σύντομα γνωστός ο όμιλος ήτανε οι επισκέψεις του στα σχολεία, ιδιαίτερα του κέντρου του Περιστερίου,και οι συναντήσεις με τους προέδρους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων με σκοπό την προσέλκυση των μαθητών στο άθλημα αυτό.
Ύστερα από δύο-τρεις συναντήσεις των ιδρυτικών μελών και τη συζήτηση για το τελικό κείμενο,εγκρίνεται στη Γενική συνέλευσή τους της 28ης Ιανουαρίου του 1973 το καταστατικό του Ομίλου και κατατίθεται στο πρωτοδικείο Αθηνών για αναγνώριση .
Από την ίδια γενική συνέλευση εκλέγεται νέο διοικητικό συμβούλιο του Σ.Ο.Π όπως από το καταστατικό προβλεπότανε και συγκροτείται νομότυπα πλέον σε σώμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της 11ης Φεβρουαρίου 1973. Πρόεδρος εκείνος και μέλη οι πρώτοι συνεργάτες και άλλοι εκλεκτοί φίλοι, με πολλή αγάπη για το άθλημα και όρεξη για δουλειά.
Έκτοτε η πορεία του ομίλου ήταν συνεχώς ανοδική με τη βοήθεια των καλών συνεργατών και την ικανοποιητική προσέλευση των μαθητών και φοιτητών .Έμπνευση δική του ήτανε ,που εγκρίθηκε από το Δ.Σ η ωραία απεικόνιση στη στρογγυλή σφραγίδα του ομίλου, σκακιέρας και επ΄αυτής πύργου, που μέσα στο διάγραμμά του απεικονίζεται η κεφαλή ενός ίππου. Παρέμεινε στη θέση του προέδρου μέχρι και το τέλος του 1976,οπότε αναγκάζεται να μην είναι υποψήφιος στις αρχαιρεσίες του 1977, λόγο σοβαρού οικογενειακού του προβλήματος. Ο “θεμέλιος λίθος” είχε τοποθετηθεί και η βάση ήτανε γερή. Το έργο συνεχίστηκε από τους πολύ καλούς και ικανότατους συνεργάτες του,χωρίς να πάψει ποτέ εκείνος να είναι μέλος του ομίλου,να παρακολουθεί και να ενδιαφέρεται για την πρόοδό του.
H συνέχεια ήταν εντυπωσιακή ,καθώς η ομάδα του Σ.Ο.Π κατάφερε να βγει τρίτη στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Ελλάδος, αναδεικνύοντας πολύ καλούς αθλητές ,όπως οι αδελφοί Μανώλης και Παναγιώτης Πανταβός,ο Βασίλειος Κοτρωνιάς ο οποίος υπήρξε και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου,Ι. Νικολαΐδης,.Π.Φρεντζάς,.Κ. Αρβανίτης ,Ν.Βούρος, Σ.Παπαναστασίου,Ι.Συμεωνίδης,Ν.Συρίγος, Α.Χαρανά και πολλοί άλλοι.
Από το 1980 και μετά ο σύλλογος διοργάνωνε διεθνές τουρνουά με την επωνυμία <ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟ> και μάλιστα κατηγορίας (8),κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα. Έπαιρναν μέρος μεγάλοι αθλητές και οι αγώνες ήταν στη μνήμη του Στέλιου Παπαναστασίου διακεκριμένου μέλους του ΣΟΠ, στον οποίο διετέλεσε και πρόεδρος και που έφυγε απ’ αυτή τη ζωή πρόωρα το 1979 σε ηλικία 27 ετών. Ακολουθεί η αναγκαστική μεταφορά του Ομίλου το 1986 μέχρι και το 1991, σε ενοικιαζόμενη αίθουσα στη γωνία των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης & Δημητρακοπούλου, λόγο της ανεγέρσεως του κλειστού γυμναστηρίου.Μετά όμως από επίμονες προσπάθειες του τότε προέδρου Αναστασίου Παπαναστασίου και την βοήθεια του τότε Δημάρχου αποκτά ο όμιλος μας μόνιμη στέγη στην αίθουσα όπου σήμερα βρίσκεται.
Το 1993ο η ομάδα του Σ.Ο.Π ανέβηκε στην Α΄ εθνική κατακτώντας το πρωτάθλημα Ελλάδος, ενώ το 1997 κατέκτησε και τον τίτλο της κυπελλούχου Ελλάδος.
Από τότε, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους συλλόγους της χώρας μας.
Είχε ακόμη και δύο ευρωπαϊκές παρουσίες:
α)Συμμετοχή στο πρωτάθλημα πρωταθλητριών Ευρώπης το 1994 στην Ουγγαρία
β) Συμμετοχή στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Συλλόγων (προκριματικά),το 1997 στη Τσεχία.
Σκακιστές του Σ.Ο.Π έχουν πάρει μέρος και σε Ολυμπιακούς αγώνες με αξιόλογες παρουσίες όπως ο Ιωάννης Νικολαΐδης που είχε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Ό Σ.Ο.Π σήμερα έχει 350 γραμμένα μέλη από τα οποία τα 150 είναι ενεργά, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για το πνευματικό αυτό άθλημα αλλά και τη δουλειά που γίνεται.
Ό όμιλος διαθέτει εκπαιδευτικά τμήματα αρχαρίων, ημιαρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων. Στόχος είναι οι μαθητές κυρίως να γνωρίσουν το Σκάκι και να αποκτήσει ο Σύλλογος Περιστεριώτες σκακιστές ,όπως παλιότερα .
Προσπαθεί να δώσει στον αθλητισμό και στα πνευματικά δρώμενα του Περιστερίου ότι καλύτερο.
Ελάτε στον Όμιλο μας
Ελάτε να μας γνωρίσετε!
ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
- Καραθανασόπουλος Παναγιώτης 1973-1976
- Πιερακέας Βασίλειος 1977
- Παπαναστασίου Στυλιανός 1978
- Σαξιώνης Σταύρος 1979
- Παπαγιάννης Νικόλαος 1980-1985
- Σειραϊδάρης Ιωάννης 1986-1989
- Παπαναστασίου Αναστάσιος 1990-1997
- Συνανίδης Βασίλειος 1998
- Μουρούτη Μαριέτα 1999-2000
- (Παύση Λειτουργίας) 2001-2003
- Τραντάλης Παναγιώτης 2004-2009
- Λαπατάς Ιάκωβος 2010-Σήμερα
Η σημασία του Σκακιού
Το σκάκι είναι ένα εκ των αρχαιότερων παιχνιδιών λογικής, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες που προσφέρει σημαντικά οφέλη στη διαμόρφωση ενος χαρακτήρα, κυρίως στα παιδιά.
Η ηλικία των 7 ετών είναι συνήθως κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα παιδί την εκμάθηση του παιχνιδιού.
Μέσω των στρατηγικών σχεδιασμών της προσήλωσης και του χρόνου που απαιτεί μία παρτίδα, το παιδί αναπτύσσει τις νοητικές του ικανότητες, ενισχύεται η μνήμη και η δημιουργικότητά του ενώ εκπαιδεύεται στο να παραμένει συγκεντρωμένο και στο να είναι υπομονετικό Όταν παίζουμε σκάκι, οι νευρώνες μας λειτουργούν έντονα, δημιουργώντας και ενισχύοντας τις συνδέσεις. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως νευροπλαστικότητα, βελτιώνει δεξιότητες όπως ο σχεδιασμός και η μνήμη.
Έρευνες αποκαλύπτουν ότι δραστηριότητες όπως το σκάκι αυξάνουν τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη λήψη αποφάσεων..
Επίσης ο υγιής ανταγωνισμός που προάγει το σκάκι, καλλιεργεί στο παιδί το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας και του αλληλοσεβασμού, ενώ παράλληλα μαθαίνει να διαχειρίζεται τις ήττες του και τις αποτυχίες του, την πίεση και τα αρνητικά συναισθήματα.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό, το άτομο που θα διδάξει σκάκι σε ένα παιδί, να μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες του και τις προσδοκίες του από το παιχνίδι και να του μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις με τρόπο που να του κερδίσει το ενδιαφέρον.