Αναδιαβάζεται δελτίο τύπου της Ε.Σ.Ο όπου εκτός των άλλων αναφέρεται και η αναμόρφωση του αγωνιστικού προγράμματος για το 2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 25.06.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ στις 15/02/20 και στις 09/03/20.
  2. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την πλήρωση των κενωθεισών θέσεων, που προέκυψαν από την παραίτηση της κας Βιργινίας Ψωμά και την αναπάντεχη απώλεια του Κώστα Αλεξίου. Νέα τακτικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι οι κ.κ. Χρήστος Τοζάρος και Κωνσταντίνος Παρράς και η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου διαμορφώνεται στο εξής όπως παρακάτω:

Πρόεδρος: Γιώργος Μακρόπουλος

Αντιπρόεδρος: Στάθης Ευσταθόπουλος

Αντιπρόεδρος: Σάκης Κουβάτσος

Αντιπρόεδρος:  Βασίλης Θεοδωρίδης

Αντιπρόεδρος:  Αργύρης Κυθαρίδης

Γενικός Γραμματέας:  Χρήστος Γκορίτσας

Ταμίας:  Θεόδωρος Φίλιος

Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας: Γιώργος Γεωργιάδης

Αναπληρωτής Ταμίας: Γιώργος Μιχαηλίδης

Έφορος Αγων. Προγράμματος: Παναγιώτης Σκλαβούνος

Έφορος Εθνικών Ομάδων: Μιχάλης Καλοσκάμπης

Έφορος Σχολικού Σκακιού:  Χρήστος Πιλάλης

Έφορος Ανάπτυξης: Χρήστος Τοζάρος

Μέλος: Κώστας Κουτρούκης

Μέλος:  Γιάννης Μαρής

Μέλος: Παναγιώτης Νικολόπουλος

Μέλος:  Νίκος Παπανδρέου

Μέλος:  Κωστής Παρράς

Μέλος: Αλέξης Σπηλιόπουλος

Μέλος: Ιγνάτιος Φιλιππούσης

Μέλος: Σωτήρης Χριστοδούλου

  1. Προκηρύχθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με θέμα τον προϋπολογισμό του 2021 , για την Τετάρτη 30.09.2020 και ώρα 15.00΄ στα γραφεία της ΕΣΟ. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 03.10.2020 στις 11.00΄ π.μ. στον ίδιο τόπο, με το ίδιο θέμα.
  2. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Εγγραφών – Μεταγραφών της Ομοσπονδίας, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Μεταγραφών ως εξής:

κ.κ. Στάθης Ευσταθόπουλος – πρόεδρος (αντιπρόεδρος Δ.Σ.), Χρήστος Γκορίτσας – γραμματέας (γεν. γραμματέας ΔΣ) και μέλη ο κ.. Σπύρος Χρυσοφώτης, και οι κες Αικατερίνη Πατούλα και Βαρβάρα Κολιπέτρη.

  1. Σύμφωνα με το υπ. Αρίθμ. Πρωτ: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΟΠΑΑΕΥΔΣ/ΤΑΕΥΕ/ 692797/23135/1950/280/07.01.2020 έγγραφο του τμήματος αθλητικής επιστημονικής υποστήριξης και εκπαίδευσης της ΓΓΑ, «…η κάρτα υγείας αθλητή αποτελεί προσωπικό έγγραφο και είναι ανεξάρτητη από την εκάστοτε αθλητική ιδιότητα …». Με βάση τα προαναφερόμενα το ΔΣ αποφάσισε ότι για τη συμμετοχή σε σκακιστικούς αγώνες και προπονήσεις είναι αποδεκτή κάθε έγκυρη Κάρτα Υγείας Αθλητή ανεξάρτητα από το άθλημα για το οποίο εκδόθηκε.
  2. Όπως ήδη έχουν ενημερωθεί τα σωματεία, η Ομοσπονδία με ενέργειές της προσπαθεί να εξαιρεθεί προσωρινά το σκάκι από την υποχρεωτική συμπλήρωση του πεδίου «προπονητής» στην πλατφόρμα προεγγραφής των αθλητικώς αναγνωρισμένων σωματείων στο μητρώο αθλητικών φορέων που δημιουργήθηκε από τη ΓΓΑ. Το θέμα εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ.
  3. Συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα της μείωσης της επιχορήγησης κατά 40.000,00 € σε σχέση με την τακτική επιχορήγηση του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΓΓΑ οι τακτικές επιχορηγήσεις θα υπολογίζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ», για το οποίο η ΕΣΟ ζήτησε επεξηγήσεις από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού ως προς τη μέθοδο και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάταξη των Ομοσπονδιών. Με βάση τόσο την σημερινή οικονομική κατάσταση όσο και τις προβλέψεις ότι οι επιχορηγήσεις της ΕΣΟ θα έχουν φθίνουσα πορεία στα αμέσως επόμενα έτη, συζητήθηκε αναλυτικά η αναγκαιότητα εξεύρεσης πόρων αλλά και αυτή της αυτοχρηματοδότησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο, παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι η καθιέρωση εφάπαξ  τέλους ανά αίτηση εγγραφής νέου αθλητή-αθλήτριας,  δεν θα επιβαρύνει τα σωματεία,  αποφάσισε από τώρα και στο εξής την καθιέρωσή του στο ύψος των 30,00 €.
  4. Εγκρίθηκε το αγωνιστικό υγειονομικό πρωτόκολλο για την έναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.
  5. Το ΔΣ, σταθμίζοντας την θετική ανταπόκριση του σκακιστικού κόσμου στις διαδικτυακές δράσεις της ΕΣΟ στην περίοδο της πανδημίας, προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για το διαδικτυακό (online) σκάκι αποτελούμενη από τους: Κ. Παρρά (πρόεδρο), Χ.Γκορίτσα Σ.Χριστοδούλου Γ. Γεωργόπουλο, Α.Τζούμπα, Μ.Πρεβενιό, Μ.Φραγκάκη, Γ. Πελέκη, Κ.Μπάλλας, Κ. Κλώκας, Α.Μιχαηλίδη, Σ.Λαγάρα, Μ.Στεφανίδη, Ι.Μακρόπουλο. με σκοπό τη συνέχιση παρόμοιων δράσεων.
  6. Αποφασίστηκε η αναμόρφωση του αγωνιστικού προγράμματος για το 2020 ως εξής:
  • Τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Νέων Ανδρών – Γυναικών μέχρι 20 ετών, θα διεξαχθούν στα Τρίκαλα στο χρονικό διάστημα από 17 έως 23/8/2020 σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.
  • Τα ατομικά νεανικά πρωταθλήματα 8-16 ετών θα διεξαχθούν στο χρονικό διάστημα από 28/8 έως και 3/9/2020 σε 2 ομίλους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα με ελεύθερη συμμετοχή και διαμονή. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα σε οποίον όμιλο επιθυμούν να αγωνιστούν. Ειδικά για την κατηγορία μέχρι 16 ετών, για την οποία προβλέπεται μοριοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας, θα διεξαχθούν αγώνες μπαράζ οι λεπτομέρειες των όποιων θα ανακοινωθούν με τις αντίστοιχες προκηρύξεις. Στις υπόλοιπες κατηγορίες οι 3 πρώτοι νικητές σε κάθε όμιλο θα ανακηρύσσονται ισόβαθμοι. Τα παράβολα συμμετοχής για τα εν λόγω πρωταθλήματα ορίζονται ως εξής: 60 € ανά συμμετέχοντα που κατοικεί εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία διεξάγονται τα πρωταθλήματα (Αττική, Θεσσαλονίκη) και 30 € για όλους τους υπόλοιπους. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με τις προκηρύξεις που θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.
  • Για τα πρωταθλήματα μαθητών – μαθητριών αποφασίσθηκε η διεξαγωγή επίσης σε 2 ομίλους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) από 4 έως 6/9/2020 αμέσως μετά τα ατομικά νεανικά. Στην Αθήνα θα διεξαχθούν στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου με συνδιοργανωτές την ΠΣ Περιστερίου και τον τοπικό Δήμο με ελεύθερη συμμετοχή και διαμονή. Ο πρόεδρος της ΕΣΣ Ν Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει εντός 1 εβδομάδας για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου. Τα παράβολα συμμετοχής ορίστηκαν σε 50 € για όσους κατοικούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία διεξάγονται τα πρωταθλήματα (Αττική, Θεσσαλονίκη) και 30 € για όλους τους υπόλοιπους. Στις διοργανώσεις αυτές (νεανικά – μαθητικά) θα υπάρχει πρόβλεψη εξαίρεσης από το παράβολο από το 3ο παιδί και πάνω για τις πολύτεκνες οικογένειες.
  • Αποφασίσθηκε η διεξαγωγή του πανελλήνιου ομαδικού Α΄ εθνικής, σε 2 ομίλους (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) χωρίς υποχρεωτική διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι 20 πρώτες ομάδες σύμφωνα με την τελική κατάταξη του περσινού πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας (2019), καθώς και οι ομάδες που συμμετείχαν ή είχαν δικαίωμα συμμετοχής στους φετινούς (2020) προκριματικούς ομίλους για την Α΄ εθνική (ΠΟΑ) των ενώσεων και τοπικών επιτροπών. Η επιλογή ανά όμιλο θα είναι ελεύθερη και θα υπάρχει οργανωτικό παράβολο 700 € μόνο για τις ομάδες που θα αγωνίζονται «εντός έδρας» και δεν θα έχουν πρόσθετα έξοδα συμμετοχής λόγω μετακίνησης και διαμονής-διατροφής. Οι προτεινόμενες ημερομηνίες θα είναι στο τέλος Οκτωβρίου (πιθανότατα 26 με 31/10/2020). Για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας θα διεξαχθεί μια συνάντηση (τελικός) ανάμεσα στους πρώτους των ομίλων σε μέση απόσταση. Για το φετινό πανελλήνιο ομαδικό Α΄ εθνικής δεν προβλέπεται υποβιβασμός. Οι πρώτες 20 ομάδες του περσινού ομαδικού Α’ εθνικής κατηγορίας (2019), και οι 4 ομάδες  που προκρίθηκαν από τους ΠΟΑ της ΕΣΣΝ Αττικής και της ΕΣΣ Ανατ.Μακ.Θράκης που ολοκληρώθηκαν πριν από το lockdown, θα μπορούν να συμμετέχουν απευθείας στο αντίστοιχο πρωτάθλημα του 2021 Στο ίδιο πρωτάθλημα του 2021 θα μπορούν να αγωνιστούν απευθείας και όσες ομάδες λάβουν μέρος στο φετινό ομαδικό Α΄ εθνικής. Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με την αντίστοιχη προκήρυξη.
  • Για το ομαδικό κύπελλο οι ενώσεις και τ. επιτροπές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα περιφερειακά κύπελλα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Tα μπαράζ μεταξύ των κυπελλούχων (φάση των 16 και των 8 ομάδων), θα διεξαχθούν διαδικτυακά σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές που προβλέπει η FIDE. Οι λεπτομέρειες για την τελική φάση (final 4) θα ανακοινωθούν με την σχετική προκήρυξη.
  • Η τελική φάση του 13ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος παίδων – κορασίδων μέχρι 16 ετών θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από 25 έως 29/11/2020 σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ» στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την πρόταση του ΜΑΠΟ Κεραυνός Ωραιοκάστρου. Η διαμονή στο ξενοδοχείο δεν είναι υποχρεωτική.
  • στον ίδιο χώρο θα διεξαχθούν το 70ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα και το 43ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών από 15 έως 25/11/2020.
  1. Σε συνέχεια των προαναφερόμενων αποφάσεων για το φετινό αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΣΟ, κατόπιν των νέων δεδομένων που προέκυψαν και των σχετικών συνεννοήσεων του προέδρου με τους συνδιοργανωτές σε ότι αφορά τους χώρους, την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου κλπ, το ΔΣ με νεότερη απόφασή του διασαφηνίζει τα εξής:
  • Για την αποφυγή νομικών, τεχνικών και διαδικαστικών θεμάτων, ειδικά η κατηγορία παίδων – κορασίδων μέχρι 16 ετών των πανελλήνιων νεανικών, θα διεξαχθεί σε έναν ενιαίο όμιλο στην Αθήνα μαζί με τις υπόλοιπες κατηγορίες (8 έως 14 του νοτίου ομίλου). Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες θα γίνουν σε 2 ομίλους (σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη) και οι νικητές θα ανακηρυχθούν συμπρωταθλητές.
  • Τα πρωταθλήματα μαθητών-μαθητριών, μετά την αδυναμία της ΕΣΣΝΘΧ να εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο στις ορισμένες ημερομηνίες (4-6/9), θα διεξαχθούν ενιαία στην Αττική και η ΈΣΣΝΘΧ θα εξετάσει την περίπτωση να διοργανώσει πανελλήνιο μαθητικό κύπελλο στις αρχές Οκτωβρίου αν υπάρχει διαθέσιμος κατάλληλος χώρος.
  • Για τις συναντήσεις των μπαράζ (φάση των 16 και των 8 ομάδων) του ομαδικού κυπέλλου, θα ισχύσουν τα εξής
  1. Όσα σωματεία αγωνίζονται εκτός έδρας ή αν συμφωνούν και τα δύο σωματεία να παίξουν σε μέση απόσταση, μπορούν να αγωνιστούν κανονικά (όχι διαδικτυακά)
  2. Όσα σωματεία αγωνιστούν διαδικτυακά και έχουν σκακιστές στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη θα ορισθούν 2 αγωνιστικοί χώροι (πχ για την Αθήνα τα γραφεία της ΕΣΟ) και θα ορισθεί ένας διαιτητής που θα επιβλέπει τους αγωνιζόμενους.
  3. Για όσα σωματεία έχουν σκακιστές που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό (έλληνες οι αλλοδαπούς), θα ορισθεί από την ΕΣΟ ένας τοπικός διαιτητής που θα τον επιβλέπει. Τα σχετικά έξοδα θα καλυφθούν από το σωματείο του σκακιστή.
  4. Ισχύει η κλήρωση (για τις 16 ομάδες) όπως έχει ανακοινωθεί με την αρχική προκήρυξη των αγώνων από το Φεβρουάριο.

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: